Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün pasajçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak muhkem, esnek ve sessiz bir kuruluşda olmalı, kırnak bir aromaya ve prezantabl yanmayı katkısızlayacak kenarıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan evveltir. Bu dile de Latince “pürus” (saf necip yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 seneındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok faik oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en dobra purolar olarak nitelendirilseler de biröte bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro karınerken en dikkat etmesi gerekilen şey muhik bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet muhik bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız zevk yada lezzet maatteessüf kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. cümle saklama ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve karınime apiko uğramak karınindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her gün ideal gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro gönen değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri ortada karınilen bir puro ideal gönen değerlerinde karıniliyor akseptans edilebilir. Kimine bakılırsa %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede aslında bu gönen değerleri de kimisine bakılırsa oldukça birebir ve karınilebilir en dört dörtlük değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan zevk aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro karınmeyi çok severken değişik bir zat bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir şayan bulunduğunu ve asla karınilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk gönen üstelikı ortada gidip gelmeden cemi aynı gönen değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değişlemimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu kabil evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu gönen değerleri neyi değişlemtirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan düzenınan aroma artar, kötü azalır ve karınimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça kötü artar, karınimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna gün ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en dobra şayan bu ve bu değerde karınmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız molekül averaj 6 kamer içerisinde işlemlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 gönen verme üzerine oturmuş bu sistem sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı karınin belli bir gün içerisinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor süresince gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu şekil bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil evetğunca fazla alev değişlemimi sıfır ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen kıymeti hazırlamak karınin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu şayan iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek dünyaı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz faik gönen evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o gün değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in ötümlü ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çdüzenışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile omuz omuza gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek karınin en dobra şık olarak zıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem gönen ittihaz hem gönen verme özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Gece gün yada mevsim geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme karınin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde faik gönen değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak sabit bir gönen kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor karıni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.